10.11.2016

Kokemuksia kimppakyydeistä

Asuin männävuosina Kuopiossa hetkisen, mutten unohtanut Tamperetta sinä aikana. Säästin useita kymppejä kulkemalla kaupunkien väliä ennestään tuntemattomien kanssa. Olin välillä kyydin tarjoaja, toisinaan tarvitsija. Kuopioelämä jäi lopulta taakse ja niin myös kimppakyyteilyt.

Facebookin kimppakyytiryhmät eivät ole täysin hiljentyneet, vaikkei loma-aika nyt olekaan. Helpoiten ilmoitukset huomaa kaupunkikohtaisista ryhmistä. Tosin nykyään ryhmien hakuominaisuuden vuoksi voi onnistua löytämään kyydin myös koko Suomen kattavasta kimppakyytiryhmästä. Erillisistä kimppakyytisivustoista ei minulla ole kokemusta. Itse kyydeistä kokemusta kuitenkin löytyy sekä hyvässä että pahassa.

Nelituntisen ajomatkan aikana ehti jutella ummet ja lammet. Olen saanut uutta näkemystä ihmisiltä, jotka ovat eri elämäntilanteessa tai alalla kuin kukaan tuntemani. Olen saanut ylikuohuvan stressitasoni laskeutumaan rupatellessani joko aiheesta tai sen ohi. Kimppakyydeissä kytee mahdollisuus elinikäiseen ystävyyteen tai parisuhteeseen, mutta itse en ole jäänyt tekemisiin kanssamatkustajien kanssa.

Matkaseura, rahallinen hyöty ja ekoteko. Kimppakyydin pyhä kolminaisuus.

Itse kuskina ollessaan ei tarvitse tutisuttaa housunlahkeita, toisin kuin kerran kirjaimellisesti pelkääjän paikalla istuessani. Kuski ajeli kaatosateesta huolimatta ylinopeutta, räpläsi siinä sivussa puhelintaan ja poltti ketjussa. Sai vielä kenkää mieheltään matkan aikana. Kyllähän sen elämäm koulun haistoi jo fb-profiilista, mutta ajattelin tutustua ennen tuomitsemista. Virhe. Kannattaa siis kyylätä matkaseuraansa etukäteen, jos mahdollista.

Toisen kerran jäi paskan maku suuhun, kun en saanut kyyditsemältäni pennin latia. Käteistä ei ollut, pankkikortti katosi viime illan ryyppyreissulla, lopulta rahat lähti muka väärälle henkilölle, mun tiedot hukkui, lässyn läpäti lää. Yli vuoden jaksoin asiasta huudella, kunnes en enää jostain kumman syystä saanut häneen yhteyttä. Sinne jäi yli 40 e saamisia.

Tältä henkilöltä, kuten muiltakaan, en pyytänyt bensakuluiksi enempää kuin mitä matkaan oikeasti kuluu. Olen turvautunut laskukaavaan, jossa auton keskikulutus, matkan pituus ja bensan hinta kerrotaan keskenään ja jaetaan sadalla. Esim. Toyotan 7 litran keskikulutuksella, tankattuani 1,4 e/l löpöä, täältä ajaa kalakukkojen luvattuun maahan (300 km) 29,4 eurolla. Eli 7 x 1,4 x 300 = 2940. Pilkkua siirretään kaksi numeroa vasemmalle. Hinta tottakai jaetaan vielä tasan kaikkien matkustajien kesken.

Millaisia kimppakyytikokemuksia Sinulla on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti