6.10.2016

Ilmainen passikuva

Kävin juuri noutamassa lapseni passin lähi-Ärrältä. Hintaa asiakirjalle tuli kaikkinensa 44 e. Passikuvasta en maksanut pennin latia.

Viime keväänä hain itselleni uutta passia ja tajusin, että voin ottaa kuvan omalla kamerallani. Se on asia, josta ei ainakaan liikaa puhuta, vaikka usea omistaa tarpeeksi tarkan kameran ja ohjeet kuvanottoon ovat selkeät. Valmiin kuvan voi ladata poliisin kuvapalveluun, josta se liitetään sähköiseen passihakemukseen. Näin säästää 4 e sähköisellä hakemuksella ja 10-15 e valokuvaamokäynniltä.

Kuvan päähenkilö on mielestään piilossa tässä.

1,5-vuotiaan passikuvaus onnistui ihmeen helposti ja muokkauskin sujui vanhasta muistista. Onhan siinä toki oma vaivansa saada kelpaava kuva ja varsinkin muokata se juuri oikean kokoiseksi. Suosittelen edes kokeilemaan. Kyllä kuvapalvelu ilmoittaa, jos on menty aivan metsään. (Myönnettäköön, että silti pieni passikuvan hylkäämisen pelko säilyi molemmilla kerroilla, kunnes passi löytyi omasta kourasta.)

Jotta muiden ei tarvitsisi repiä pelihousujaan kuvaa muokatessa, tässä karkeat ohjeeni ilmaiselle paint.net –ohjelmalle:
  • Kuvakoon pienentäminen (ei kuitenkaan lopulliseen passikuvakokoon) ja omassa tapauksessa yhden asteen kiertäminen
  • Apuviivakuvan lataus ja suurentaminen (pienemmäksi kuin oma kuva)
  • Apuviivakuva tasoksi ja peittävyyttä pienemmäksi
  • Apuviivakuvan mallaus kasvojen päälle (nenä keskiviivalla, päälaki ja leuka ylä- ja alaviivoilla)
  • Tason poisto ja alkuperäisen kuvan pienentäminen edelleen (tämän ja edellisen kohdan toisto liian monta kertaa)
  • Lopulta rajaus valintaan eli apuviivakuvan kokoiseen alueeseen, kun apuviivat oikeilla kohdilla
  • Taso pois ja kuvakoon muuttaminen 3,6 x 4,7 cm
  • Taustan epätasaisuuksien muokkaaminen lasso- ja sumentamistyökaluilla
  • Kuvan lataaminen kuvapalveluun (itselläni kuva oli vielä liian sumea)
  • Terävyyden lisääminen
  • Uusi lataus palveluun ja koodi talteen sähköistä hakemusta varten
EDIT: Täällä voi rajata kuvan suoraan passikuvakokoon, jos ja kun nuo ohjeet menivät yli ymmärryksen!

5 kommenttia:

  1. Moi! Passikuvan ottaminen itse on erinomainen säästövinkki. https://epassikuva.fi/ota-passikuva-itse/ Täällä on tosi hyvät ohjeet passikuvan ottoon ja lisäksi löytyy selaimessa toimiva työkalu, joka lähes automaattisesti rajaa valokuvasta juuri oikeanlaisen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, tuollaisesta sivustosta en tiennytkään! Varmaan olisin säästynyt ensimmäisen passikuvan kohdalla vähemmällä kuvanmuokkaustappelulla tuon automaattisen rajaajan kanssa. Enkä tiedä onko näistä antamistani epäselvistä(?) muokkausohjeista oikeasti kenellekään hyötyä, mutta onpahan ainakin kirjoitettu.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa muistaa, että se hylätty hakemus myös maksaa. Huomattavasti enemmän kuin halvin passikuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa valokuvaamossakin otettuja kuvia hylätty, saati niitä halvimpia eli valokuva-automaatissa räpsittyjä. Kun on tutustunut tarkasti passikuvan vaatimuksiin, korkeintaan epäonnistuu resoluutio/valaistusasioissa. Kuvapalvelu ilmoittaa tällaisista ongelmista vielä ennen hakemuksen lähettämistä. Itsekin jouduin säätämään tarkkuutta ennen kuvan läpimenoa. Kahdesti kun olen jo onnistunut tässä, en pidä hylkäämistä kovin todennäköisenä.

      Poista