25.11.2016

Hävikkihuumoria

Kuvottavaa, ihan sekopäistä, välillä jopa naurettavaa. Youtube-käyttäjä HowToBasic on kerännyt viidessä vuodessa miljoonakatsojat videoillaan. Hänen taideteoksensa on otsikoitu tapaan "kuinka tehdä Mäkkärin ranskikset" ja otsikon lupaus täyttyy omaan tyyliinsä. Kaikki vain menee kokatessa överiksi: sotkua syntyy, kun suuri määrä ruokaa valuu pitkin lattioita, pönttöä ja reisiä. Ja ne tavaramerkkikananmunat. Niitä on vuosien aikana rikottu tämän taiteen eteen jo muutaman kanalallisen verran.

Hauskoja videoista tekee taiteilijan alastomuus ja jotkin kädenliikkeistä. Leikkaus ja tempo ovat kohdillaan. Ollapa kärpäsenä katossa, kun taiteilija kuvaa maantasalla yhteenläiskiviä jalkojaan. Kaltaiseni ruokahävikin varjelija tuskin saisi monen mielestä nauraa tällaiselle huumorille, mutta toisin käy. En usko, että liian vakava suhtautuminen omaan vakaumukseen saa aikaan mitään hyvää. Karummasta päästä esimerkkinä Pariisinmuotoisen herneen imaisu nenärööriin jumalapilapiirroksen vuoksi.

Yäk. Kuvakaappaus osoitteesta youtube.com/watch?v=rgK0eYISasE

Anonyymiksi jäävä hävikkitaiteilija tekee eettisesti arveluttavaa ruokaväkivaltaviihdettä. Psykoanalyytikko sanoisi, että lapsuudessa häntä on toruttiin ruoalla leikkimisestä, mikä nyt purkautuu pahemman kerran. Taiteilija tuskin pyrkii muuhun kuin parodioimaan ohjevideoita, mutta jos oikein analysoimalla analysoi, voi videot nähdä kannanottona siihen, kuinka vähän me toisaalta arvostamme ravintoa. Saija Suomalainen heittää vuosittain 20-30 kiloa syömäkelpoista ruokaa hukkaan. Tämä mies tekee sentään samasta toiminnasta taidetta.

Miljoonat katsojat eivät voi olla väärässä. Hävikkihuumori puree meihin ja taiteilijasta on sen myötä tullut työelämästä irtaantunut Kroisos. Rikastuminen näkyy siten, että uusimmilla ja laadukkaammilla videoilla paiskotaan nyt myös tietokoneita ja poltetaan huonekaluja.

Nuukuus sisälläni huutelee: toivon, että videoilla käytetty ruoka ja muu tavara on käyttökelvotonta. Jos ei, toivon, että edes osa ruokasotkusta päätyy ravinnoksi. En silti usko, että puoletkaan hävikkihuumorin uhreista on roskiksista kaivettu. Kuitenkin palaan toisinaan katsomaan, josko jokin videonpätkä saisi minut edes hörähtämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti