8.4.2017

Extreme Cheapskates - sarja sniiduilusta

Mikäpä sen parempaa tv-viihdettä kuin katsella superpihien erikoisia, jopa sairaalloisia, kituutustapoja. Extreme Cheapskates tarjoaa juurikin tätä. Realitysarjaa on kuvattu jenkkilässä 26 jaksoa, joista jokaisessa tutustutaan eri penninvenyttäjiin.

Sarjan henkilöiden mielenmaisemaan on helppo samaistua: miksi maksaisin turhasta? Miksi en hyödyntäisi tätä tavaraa vielä uudestaan? Säästämisen tuottamaan onnentunne - bingo täälllä! Huomaan irvistäväni viimeistään siinä vaiheessa, kun kituuttajat alkavat pelleillä omalla tai muiden terveydellä.

Extreme Cheapskates on makuuni liian mustavalkoinen. Kaikissa katsomissani jaksoissa pihistelijä on erittäin itsevarma, jopa koppavuuteen asti. Puoliso on hätää kärsimässä, koska "hän pakottaa minutkin kusemaan purkkiin". Oikein ruokitaan kuvaa siitä, että säästäväinen ei voi olla muuta kuin empatiakyvytön, itsekeskeinen paska.

Ehkä silmäni ovat siniset, mutten usko, että järjestäen jokainen sarjan henkilö kärsii rahankäyttöfobiasta. Kyllä heillä varmasti on jokin suurempi syy säästää. Sitä ei tietenkään sarjassa kerrota - sehän antaisi inhimillisen kuvan näistä sairaista saitureista. Syljetään päälle mieluummin.

Uimarannan suihkussa saa pestyä sekä itsensä että vaatteensa yhdellä kertaa - ja vain saippuan hinnalla. Kuvakaappaus osoitteesta youtube.com/watch?v=0JU0GiMws_Q

Extreme Cheapskatesta voisi tehdä monivärisemmän ja vähemmän lokeroivan version suomalaisessa tuotannossa. Nimeksi kelpaisi Kituuttajat, jatkaen mm. Sohvaperunoiden ja Erilaisten äitien pettämätöntä nimeämislinjaa. Suomalaisversiossa voisi astua askelta syvemmälle: kuinka tähän on tultu, mitä sniiduilu antaa ja mistä sen vuoksi on jäänyt paitsi.

Suomalainen sarja ei olisi varmasti yhtä räikeästi käsikirjoitettu. Extreme Cheapskatessa parasta onkin se osa jaksosta, jossa kituuttaja kertoo parhaimmat säästövinkkinsä. Siinä vaiheessa menee yli, kun marssitaan kuvausryhmän kanssa hautaustoimistoon kyselemään, voisiko vaimon haudata samaan arkkuun, johon mies on laitettu lepoon vuosia aiemmin.

Niin paljon kuin löydänkin sarjasta parjattavaa, olen saanut siitä kaksi toteutuskelpoista säästövinkkiä. Ensinnäkin: kyykkyviinin laatu paranee käyttämällä sitä puolisen minuuttia tehosekoittimessa. Toiseksi: voikukan lehdet sun muut ilmaiset pihamaan antimet kelpaavat hyvin ruoaksi (kunhan huolehtii puhtaudesta). Luulisi 26 jaksosta löytyvän vielä enemmänkin hyödyllisiä vinkkejä - ei kuin jatkamaan maratonia siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti