1.2.2018

ASP-tili lihoiksi

Menin ja ostin talon. Sellaisen kodikkaan, hyväkuntoisen, 30-vuotiaan mummolan. Tilaa olis vaikka kuinka pistellä kondomiin reikiä.

Aiempi ihastuksen kohde ei tullut meille, kun jäätiin liikaa jahkailemaan. Hyvä niin, koska tämä myös tuntui kodilta, eikä ollut vain järjellä ajatellen fiksu valinta. Verrattuna taloon, joka jäi saamatta, työmatka on nyt lyhyempi ja omaa rauhaa on enemmän. Kalliimpikin se toinen olisi ollut.

publicdomainpictures.net

Kävi niin, että mun ASP-säästöt ja tulot riitti saamaan 85 % mun nimiin. Hetki kestää ymmärtää, että näin alta 30-vuotiaana omistan lähes koko omakotitalon. Mitähän helkkaria? Pankille maksan takaisin kuukausittain rapiat 800 e. Siihen päälle puolet yhteisistä menoista ja omat hihhuloinnit. Ennen meni tonni säästöön, nyt johonkin muuhun. Mies alkaa vipata mulle joitakin satasia kuukausittain, jotta pääsen kunnolla rahastosäästämisen makuun. Nykyinen asuntomme, 100-prosenttisesti mieheni nimissä oleva rivarikolmio, jää vuokralle.

Omakotitalo, check. Yksi elämän etappi taas plakkarissa, unelma saavutettu. Vuosien ajalta tuttu säästötili räjähti nyt. Parikymppisenä sen avasin ja laitoin hyvin vaihtelevasti sinne mitään. Ylioppilasrahoja, satunnaisella keikkatyöllä ansaitut roposet. Pelkästään ASP-tiliä varten nostetut opintolainarahat. Miehen rahoja, jotka vaati päästä jonnekin kasvamaan. Edellinen vuosi oli kunnon tykitystä, kun latasin tilille tonnin kuussa työelämään siirryttyäni.

Olen onnellinen, kun olen pääsemässä unelmakotiin. Toisaalta mielen täyttää tyhjyys. Oon saavuttanut paljon tähän ikään. Mitäs unelmaa kohti seuraavaksi tallustaisi? Matkustelu? Lisää lapsia? Apua, ei kai niitä vielä. Elämä risaseksi ja kohti rokkitähteyttä? Kriisihän tässä tulee. Taisi tullakin jo.

3 kommenttia:

  1. Hei. Olisi mukava kuulla kuinka kauan säästit ASP-tilille? Montako vuotta ja paljonko ylipäätään laitoit sivuun tuloista? Mikä oli lopullinen säästösumma? Olen itsekin avannut ASP-tilin 2016. Asunnon hankkiminen kiinnostaisi jo näin opiskelujen aikana... :) Lisää tekstiä löytyy blogini puolelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ens kesänä olis tullu täyteen 6 vuotta säästämistä. Laitoin ASPiin aina ylimääräiset, joita kertyi joskus 50 e, joskus 1000 e, jonain vuonna ei senttiäkään. Eli tosi vaihtelevasti lihoi, elämäntilanteet vaihteli paljon. Lopulta säästössä oli rapiat 34 600 e, ja siihen päälle korot jotain vajaa 4000 e. Hyvä, että avasit säästötilin! Kohti unelmia astellaan itse kukin :)

      Poista
    2. Kiitti vastauksesta! :)

      Poista