9.3.2017

Subin uutuussarja: Riisutut

Viime vuonna KonMaritus alkoi jo tursuta korvista ulos. Näin siitäkin huolimatta, että se sopii hyvin maailmankuvaani: vuorataan elämä vain sillä, mikä oikeasti merkitsee. Nyt KonMari-hössötykseen saadaan astetta tykimpi lähestymiskulma, kun Subin uutuussarja Riisutut alkaa.

Riisuttujen juoni on yksinkertainen: kaikki tavarat varastoidaan vaatteista ja haarukoista lähtien. Varastosta haetaan takaisin yksi tavara päivässä ja eletään niukasti kuukauden ajan. On mielenkiintoista nähdä, mitä nämä äärimmäiseen ihmiskokeeseen osallistuvat kaipaavat eniten.

Toistaiseksi ohjelman uutisointi on ollut nakuilupainotteista. Ohjelmaan onkin valittu osallistujiksi nuoria ja kauniita henkilöitä: on missejä, ex-Pullukkaa ja tottakai yksi kiintiöhomo. Osallistumiskutsu ohjelman kuvauksiin on sentään asiallinen ja korostaa ihmiskokeen merkitystä. Toivottavasti sarjan aikana nakuilu jää toissijaiseksi ja katsoja alkaa miettiä suhdettaan materiaan.

Kuva: Pyry Antero Photography/Sub

Joitakin vuosia sitten katsoin hienon dokumenttielokuvan Tavarataivas, josta Riisutut onkin saanut ideansa. Elokuvassa tavarapaljouteen hautautunut Petri aloitti uuden elämän alastomana typötyhjästä asunnostaan. Vuoden ajan hän eli tavara päivässä takaisin -tyylillä ja löysi onnen. Elokuvaa mainostavalta sivustolta löytyy oman elämänsä Riisutuille vähemmän radikaali ihmiskoegeneraattori. Generaattorista valitaan sääntöjä, joihin sitoudutaan itse määrittelemäksi ajaksi. Lista rohkaisee tukemaan kestävää kehitystä mm. välttämällä sisustamista ja tekemällä kauppalistoja.

Tänään starttaava Riisutut varmasti avaa monien silmiä. Omat silmäni aukesivat jo Tavarataivaan nähtyäni, mutten osaa sanoa, onko se vaikuttanut nykyiseen elämäntapaani. Luokittelisin itseni hamstrahtavaksi kaappientyhjentäjäksi. Tavaraa on kertynyt ylimääräistä sellaiset määrät, että karsiminen tekisi terää. Jos näen käyttöarvoa jollekin, oli se sitten leipäpussi tai kaunis narunpätkä, säilytän sen. Onneksi sentään pengon kaappejani ennen kuin lähden ostamaan uutta. Tai siis "uutta". Normaalisti suuntaan kirpparille.

Uskon, että Riisuttujen ihmiskokeessa hakisin itselleni ensimmäisten joukossa vaatetta, patjan ja jotain tekemistä. Tietokoneella ajanvietemahdollisuudet aukeaisivat pilviin asti. Keittiötarvikkeet ja hygieniatuotteetkin menisivät varmaan kännykän edelle.

Mitä ilman Sinä et voisi elää?

Nyt sohvalle viltin alle lämpimään ja Sub-kanava tulille. Kohta se alkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti