15.12.2016

Kuinka halvalla selvisimme ekasta vauvavuodesta?

Kaikkihan sen tietää, että lapsen saaminen tarkoittaa rahanmenoa. Jonkin verran voi summaan vaikuttaa hankkimalla tavaraa käytettynä ja tehden päätöksiä perhesuunnittelusta lähtien Kelan pillin mukaan. Kahden viivan piirtyessä tikkuun (suunnittelematta) olimme molemmat vielä opiskelijoita. Äitiysraha oli pienin mahdollinen, joten halvalla oli päästävä ihan pakostakin.

Paras arpaonni on heillä, joilla lapsi ei suuremmin sairastele ja koti täyttyy ilmaiseksi saadusta tavarasta. Sukuni sikiää sellaista kyytiä, etteivät lastentarvikkeet ole kauaa ehtineet kerätä pölyä päälleen, kun ne kiertävät jo seuraavan käyttöön. Vaikka omassa suvussa oltaisiin hanakasti jalat ristissä, jää vielä oljenkorreksi sellainen taivas maan päällä kuin Torin annetaan-palsta.

Näillä hakuvaihtoehdoilla ei tarvitse ajautua konkurssiin jo vauvan odotusaikana.

Tiedän kokemuksesta ilmaisen tavaran olevan toisinaan jopa maksullistakin laadukkaampaa. Monella on vain tarve päästä nopeasti tavaroista eroon muuton tai tilanpuutteen vuoksi. Siksi annetaan-palstalle tulee päivittäin kymmeniä ilmoituksia pelkästään Pirkanmaalta. Pääpaino on juurikin lastenvaatteilla ja -tarvikkeilla, niitä kun tarvitsee ihan hemmetisti ja vain hetken.

Tai tarvitseeko sitä koko arsenaalia aina edes hankkia? Kylpytuki, kantoliina, sitteri, sterilointilaite, hoitopöytä. Naapurin Jokke-Marialla on näistä kaikista kova tarve, mutta itse en lähtisi ainakaan maksamaan tavaroista, joiden käyttämisestä en ole satavarma. Tavaraa voi hankkia myös lapsen jo synnyttyä, kun on huomannut, mikä sopii omaan tyyliin ja mahtuu ylipäänsä kotiin.

Suomalaisen lapsen ensimmäinen elinvuosi maksaa vanhemmille keskimäärin 4917 e (Sampo Pankin v. 2008 laskelma päivitettynä. Vain täältä löysin tarkan lukeman - jaa niin mikä ensikäden tieto?). Meillä rahaa kului yhdessä vuodessa

Synnytysreissuun noin 90 e
TrippTrap-syöttötuoliin ja Baby Setiin 70 e
Bumbo-istuimeen 25 e
Kenkiin, ruokalappuihin, tyynyyn ja muutamiin housuihin about 15 e
Vesimaksu nousi 16 e/kk
Menoihin, ruokaan, D-vitamiiniin ja vaippoihin arviolta 300 e
= viittä vaille 700 e

Lapsemme on toiminut meille ilon- ja tulonlähteenä – niin kamalalta kuin tuo jälkimmäinen kuulostaakin. Saimme kaiken maksettua lapsilisillä, ja viitisensataa jäi ylikin vielä. Säästetylle rahalle (jotain yli neljä tonnia?) keksimme kyllä parempaa käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti