12.10.2016

Voihan niksi!

Aamulehti julkaisi viime viikolla 15 hämmentävää penninvenytysniksiä. Tässä mielipiteeni niistä:

1. Ota lastenvaunut mukaan, kun lähdet tarjousten perässä shoppailemaan. Bussissa saa näet matkustaa ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa. Myöhemmin kaupassa ostokset on kätevä ladata vaunujen sisään. Eikä kukaan huomaa, onko vaunuissa lasta vai ei.

Tulee paha mieli, kun heti kärkeen kannustetaan paskamaiseen temppuun. Tarjousten luokse kulkeminen bussilla on kyllä tuttua puuhaa - usein juurikin vaunujen (ja lapsen!) kanssa.

2. Leikkaa saksilla auki tyhjenneet litran jogurttipurkit, että saat kaavittua kaikki jogurtit talteen.

Olikohan tämä jollekin uusi asia? Näin on toimittu jo lapsuudenkodissani.

3. Älä laske hanavesiä hukkaan. Jos tahdot lasiisi kylmää vettä, anna haalean veden valua astiaan, kunnes vesi kylmenee. Astiaan valutetun veden voit käyttää kukkien kasteluun tai tiskivedeksi.

Voisin kuvitella tekeväni tällaista vain, jos asun joskus talossa, jossa lapsen pyllynpesuvesi lämpenee hitaasti. Kylmää vettä saa, kun laittaa vesikannun jääkaappiin (mielellään kannen kanssa niin ei tule vettä á la lihapulla).

4. Avaa käytetyt kirjekuoret varovasti saumoista ja käännä ne ympäri uusiokäyttöä varten.

Ihme pelleilyä. Lähetän kirjeitä aniharvoin ja kuoret päätyvät monesti muistiinpanopaperiksi tai kauppalapuiksi. Joskus onnittelukorttien päällä olevissa kuorissa ei ole mitään käytön jälkiä. Sellaisen annan eteenpäin.

5. Aja autolla kaikki alamäet moottorijarrutuksella kaasuun koskematta.

No eihän siellä mäessä kaasutellakaan kuin rallikisoissa!

6. Älä tilaa aterian kanssa juomaa, mutta käy hetken kuluttua täyttämässä juomalasi kahvimaidolla.

Huoh. Taas "nuukuus vaatii epärehellisyyttä" -niksi. Ulkona syödessä tilaan usein veden, joka on ilmainen tai ainakin edullisin. Mieheni ei maksa vedestäkään ja käy juomassa vessan hanasta.

Paljonko olet valmis maksamaan tästä kodin ulkopuolella?

7. Jos tilaat juoman, pyydä se ilman jäitä. Niin saat rahalle enemmän vastinetta.

Tätä en ole tullut ajatelleeksi. Harvemmin tulee vettä kalliimpia juomia tilattua, mutta jäistä kun en muutenkaan välitä, nyt olisi jo kaksi syytä tilata ilman niitä.

8. Lataa kännykkä ja muut sähkölaitteet töissä, niin säästät sähköä kotona.

Ai että pitäisi nuukailla työpaikan kustannuksella?

9. Hae vettä ämpärillä taloyhtiön saunasta talouskäyttöön, niin säästät vesilaskussa.

Ei jatkoon tämäkään. Tämä ja edellinen niksi ovat molemmat törkeää käytöstä. Sitä paitsi hyöty vs vaiva on pahasti vinksallaan molemmissa.

10. Kuivaa käytetyt teepussit ja käytä ne uudelleen.

Koko teemäärää ei ole minuutissa saatu hyödynnettyä. Hyvä niksi, mutta vieraille en tällaista teetä tarjoaisi.

11. Säilytä voipaketin folio. Voit myöhemmin pakata evääsi siihen.

Ei sovi mille tahansa eväille. Folion voi hyvällä omallatunnolla lajitella metallijätteisiin, kun voi on kaavittu pois. Sitä kautta se saa uuden elämän. Näin pienelle folionpalalle en löydä käyttöä kotona.

12. Kerää sadevesi talteen ja käytä sitä pyykinpesukoneessa. Viimeisen huuhteluveden voit säilyttää seuraavien pyykkien liotukseen.

Meneekö pyykkääminen sitten pesuohjelman kellottamiseen ja pesuhuoneessa odotteluun? En kovin rohkeasti lähtisi tällaista kokeilemaan. En oikein ymmärrä näiden kodinkoneiden päälle. Voiko tällainen edes onnistua?

13. Kun keität kahvin, lisää uusia puruja entisten päälle. Vaihda suodatinpussi vasta silloin, kun pannuun ei enää mahdu enempää.

Riippuu kahvinkeittämisen määrästä, onko tässä järkeä. Epäilen, että alimmat purut alkaa pilaantua melko nopeasti ja tarjoaa uudenlaisen kahvimaun. Itse en juo kahvia. Luulen, että muussa tapauksessa tämä niksi tulisi jonkinlaisena käyttöön.

14. Käy isolla hädällä vain työmaan vessassa, niin säästät wc-paperia.

...jos paskahätä tulee kello kaulassa. Voihan sitä paperia säästää vaikka käsisuihkua käyttämällä. Tai esi-isätyyliin repimällä sammalta tai ampumalla oravan. Itse olen kyllä wc-paperinaisia.

15. Kun muutat, ota mukaan myös pihaan istuttamasi kasvit. Olethan luultavasti maksanut niistä selvää rahaa.

Vähän röyhkeältä toiminnalta kuulostaa, vaikka omiahan ne kasvit on. Luulen, että muuttaessani voisin toimia näin, jos kasvi on erityisen rakas tai tuleva asukas haaveilee pihan täydellisestä remontista.



Tuntuu vähän surulliselta, kun Aamulehden jutun mukaan "jokainen niksi perustuu tiettävästi tositapaukseen". Toivottavasti kenenkään talous ei pysy kurissa epärehellisin nuukailukeinoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti