15.7.2017

Kirjavinkki: Nuukaillen

Tämä lauantai jää historiaan päivänä, jolloin menetin kalsarikännineitsyyteni. Lisäksi tutustuin ensimmäistä kertaa "oman alani" kirjallisuuteen. Luin Laura Honkasalon "Nuukaillen - eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman" -teoksen.

Olin tutustunut joskus aiemmin kirjailijan tarinaan. Avioeron jälkeen yh-äiti joutui kohtuullistamaan elämäänsä. Oppinsa hän kokosi 200 sivulle, joissa kaihotaan menneitä aikoja. Mummokin kun pärjäsi lapsena vähällä, eikä ihminen ole lajina ehtinyt muuttua. Nykyään kun mennään aina vain korkeammilla panoksilla ja kulutetaan luonnonvaroja minkä ehditään.

Kaikenkattava nuukailuteos.

Honkasalo käsittelee nuukailun eri puolia niin kattavasti, etten jää kaipaamaan enää mitään. Tähteitä, hamstrausta, minimalismia, downshiftausta. Kuluttamisen etiikkaa ja psykologiaa, mainonnan keinoja, sairaalloista piheyttä. On reseptejä ja lainauksia sadan vuoden takaisista säästäväisyyden oppikirjoista. On säästövinkkejä ähkyksi asti. Kaiken tämän kirjailija on saanut koottua yhteen liimaten sopiviin rakoihin tarinoita elävästä elämästä.

Paikoin teksti on hyvin kohtiampuvaa ja ravistelevaa. Vastapainoksi Honkasalo muistuttaa olevansa itsekin vain ihminen ja tekevänsä myös vääriä valintoja. Hän antaa suitsutusta jopa tee-se-itse -blogisteille. Miksi luoda uutta rojua maailmaan? Vain tarve merkitsee.

Kirja vahvistaa tunnetta, joka minulla on ollut jo pitkään: olen saavuttanut melko korkean tason kulutustottumuksissani. Silti vielä on paljon kehittymisen varaa. Eettiset ja ekologiset valinnat sekä tavaroiden karsinta ovat heikkoja kohtiani. Myöskin tekstiilinhuolto tuntuu rakettitieteeltä. On sentään koko loppuelämä aikaa oppia.

Honkasalo on kohdistanut tekstinsä lähinnä naislukijoille.

Listasin talteen muutamia vinkkejä kirjasta:

  • Sisäelimet ovat halpoja ja on oikein käyttää ruhosta kaikki ravinnoksi kelpaava. (Ajatuksena kuitenkin oksettaa. Maksaa ja vatsalaukkua olen maistanut, enkä tykännyt.)
  • Päiväkodin herkkuani helmipuuroa pitäisi tehdä taas vuosien jälkeen, resepti löytyy kirjasta
  • Mm. bataatista saa idätettyä kauniin huonekasvin. Myös hedelmien siemenet kannattaa hyödyntää
  • Kosmetiikassa on puhtainta käyttää tuotteita, joita voisi vaikka syödä. Toimisikohan leivinsooda todella deodorantiksi?
  • Hitusen liian suuriin kenkiini voisin ostaa pohjalliset. (Miksen tätä ennen keksinyt?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti