12.5.2018

Ekopyhä omakotitaloasukas

Elämä on isompia ja pienempiä valintoja, joissa kaikissa on mukana se ekologinenkin näkökulma. Esimerkkinä vessapaperin valinta: on kierrätyslaatua, josta kusi tulee sormille. On pyllynposkia hivelevää sorttia, joka on valmistettu jossain päin Uruguayta. Itse valitsen vaihtoehdon C: Suomessa valmistettu, muttei mikään täysin kierrätetyin, joskaan pehmoisinkaan. Kyse on siitä, mitä arvostaa.

Talon ostopäätöstä tehdessä korvien välissä risteili monenlaisia ajatuksia. Oli löytynyt hyvin kriteerit täyttävä talo, mutta tarvitseeko ihminen ihan NOIN paljon tilaa ympärilleen. Ekologisin vahtoehto olisi kai hankkia jotain 15 neliötä per henkilö jostain biodynaamisesta ekokyläyhteisöstä. Pohdin, alanko ekologisuuden vuoksi joskus katua talonostoa. Lisäksi 80-luvun rakennukset eivät varsinaisesti loista energiatehokkuudessa, kun harva uudisrakennuskaan saa A-luokan mitalia kaulaan. Sitten tuli se ehkä merkittävin ajatus: kerran kun talo on rakennettu, suurin ekorikos kai olisi purkaa se pienemmän talon edestä. Moneen asiaan, kuten ikkunoiden tiivisteisiin, voi itse silti vaikuttaa.

Huvittaa, kun elämäntapanuukailijoiden kodista löytyy näin majesteetillisia huonekaluja.

Nykyinen koti näyttäytyikin ensivaikutelmaa ekologisempana, kun asiaa pohti enemmän. Ympäristöministeriön raportin mukaan ekologisesti kestävään pientaloasumiseen vaikuttavat energiatehokkuus (mm. lämmöneritys) VARMAAN SUHT CHECK, uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen CHECK, asumisväljyys IHAN METSÄÄN MENEE, käytetyt materiaalit ÖÖ JOTAIN TIILTÄ JA EMMÄ TIÄ, MIES OSAIS VASTATA ja asukkaiden elämäntapavalinnat CHECK.


Hitot asumisväljyyden ekologisuudesta. Tärkeämmäksi nousi elämänlaatu, mitä neliöt ympärillä tuovat. Nyt ei keittiössä enää tehdä ruokaa pylly vasten pyllyä pum pum. Mies sai puuvertsaan, jossa voin itsekin tuunailla. Sain oman "käädipämpän" (lapsi ei osaa lausua bändikämppää) eli huoneen soittimille, joiden määrä tulee vielä kasvamaan. Toivottavasti mahdollisuudet harrastaa omissa nurkissa lisää lapsemme luovuutta ja tuo iloa elämään. Lapsi on nyt viihtynyt paremmin kotosalla, kun on tilaa juosta eri reittejä huoneissa ja leikkiä piilosta. Jos tästä vielä lisää sikiää, ei tarvitse enää isompaan muuttaa.

Saimme lokkilampun vain korjausmateriaalien hinnalla. Kirpparilöytötaulut pääsivät viimein seinälle.

Elämäntapavalinnoissa voisi hyvin pitkälti taputtaa selkään. Viime päivät maalämpöpumppu on ollut pois päältä ja talo on lämmennyt pelkän aurinkoenergian voimin. Pakkaskeleillä tuli lisälämpöä puista, ja samaan polttouuniin päätyi paperit ja polttoon sopivat pahvit. Muut roskat kierrätetään ja sekajätettä tulee niin vähän, että astian tyhjennys mahdollisimman harvoin riittää. Lähin muovinkeräyspiste on kävelymatkan päässä. Hankinnan alla on vielä ympärivuotinen kompostori biojätettä varten. Olemme seuranneet eri kodinkoneiden sähkösyöppöyttä. Sen tiimoilta laitettiin valtava arkkupakastimenrohjake kiertoon ja tilalle tuli energiatehokkaampi yksilö. Sähkölasku pieneni useamman euron kuussa.

Uutta opettelua vaatii nyt vedenkulutus ja huonelämpötila. Kipuilun kautta olen tottunut alhaisempaan lämpöön, mutta en tätä kakisematta niele vieläkään. Niin, niitä valintoja ekologisuuden ja elämänlaadun väliltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti