19.2.2017

Kannattaako 10/2-vessaniksi?

Ajattelin tutustua tarkemmin 10/2-niksiin, josta luin vauvapalstalta. Eli pönttö vedetään vasta, kun siellä lilluu on joko 10 pissat tai 2 paskat. Millaista säästöä tämä todella tuo?

Oletetaan, että yhteen huuhtelukertaan kuluu vettä enintään 6 litraa. Ykköshätää varten pöntössä on pienempi huuhtelunappi, josta tulee vettä kerralla 4 litraa. Oletetaan, että yksi henkilö käy vuorokaudessa kahdesti isolla ja viidesti pienellä hädällä (todellinen vedenkulutuksen keskiarvo on enemmän, 40 litraa - kiitos kai vanhojen pönttöjen).

Meidän kodissamme kuutiometri kylmää vettä maksaa n. 3,55 euroa. Kakan huuhteluun kuluu 0,0213 e, pissan 0,0142 e. Päivässä yksi henkilö vetää vessasta alas 0,11 e, vuodessa taasen 41,46 euroa.

10/2-taktiikalla pönttöä vedetään vuorokaudessa enintään kolmesti. Tällöin päivässä kuluu 0,0497 e ja vuodessa 18,14 euroa vessakäynteihin. Edelliseen tapaukseen verrattuna säästöä tulee 23,32 euroa vuodessa. Tämä siis yhden hengen taloudessa; kaksihenkisessä perheessä säästö on kaksinkertainen jne.

publicdomainpictures.com

Onhan se vuositasolla edes jonkinlainen säästö, mutta kyllä siinä mennään jo liiallisuuksiin, jos yhdetkin jätökset on lillumassa tuntitolkulla pöntössä. Mites ne hajut? Tai pinttyneet jäljet posliinissa? Tai vieraan reaktio vessareissulla, kun isännän edellispäivän kebab tervehtii sukelluksista? Vesilaskussa on järkevämpää säästää korjaamalla vuodot ja peseytymällä ripeästi. Toki myös vesisyöppö pönttö kannattaa päivittää.

Muistaako joku sen 2000-luvun alun lastenohjelman, jonka tunnarissa laulettiin kymppi-kaks, kymppi-kaks, mukaan vaan ja laulamaan? Minä en mene mukaan. Enkä laula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti