28.5.2017

Kuukautiskierron vaikutus shoppailuun

Näin tv:ssä mainoksen, jossa mainittiin heräteshoppailun olevan todennäköisempää kuukautiskierron tietyssä vaiheessa. Väite kiinnosti sen verran, että päädyin googlailemaan aihetta. Tottahan se mainos turisi.

Cosmopolitanin artikkeli on koonnut tietoa kaikista kierron vaiheista shoppailun kannalta. Artikkelin taustamateriaalina on ostokäyttäytymisen biologista perustaa käsitelleet tutkimukset. Artikkelin mukaan:

Kuukautisvuodon aikana hormonitasot ovat matalimmillaan, jolloin ostokäyttäytymistä on helpointa kontrolloida. Kauppareissu kannattaa siis ajoittaa kierron ensimmäisiin päiviin.

Vuodon loputtua (n. päivät 5-10) on tarve näyttää mahdollisimman viehättävältä. Hyllyistä valitaan todennäköisimmin meikkejä, alusvaatteita ja koruja.

Ennen ovulaatiota (n. päivät 11-13) itsetunto on kohdillaan ja koettu viehätysvoima tapissa. Tätä kierron vaihetta kannattaa hyödyntää, jos on tehtävä pakko-ostos, mutta mikään ei normaalisti tunnu sopivan ylle.

Ovulaation aikaan on tarve kokea jotain aivan uutta. On se sitten erilainen kenkäpari tai mekko, ostoksen täytyy olla täydellinen. Sinänsä on hyvä lähteä ostoksille kriittisin mielin.

Ovulaation jälkeen (n. päivät 15-20) kroppa valmistautuu raskauteen. Päälle iskee pesintävaihe: rahaa kuluu sisustukseen. Lisäksi kalorintarve kasvaa ja ulkona tulee syötyä todennäköisemmin.

Kierron loppuvaiheessa (n. päivät 21-28) hormonitaso alkaa laskea, mikä masentaa. Kaikki mikä lohduttaa, päätyy ostoskoriin. Nyt ei olla turhan nöpönnuukia. Tämä on se mainoksessakin mainittu vältä ostoskeskuksia -hetki.

Markkinatalous kiittää estrogeenia ja keltarauhashormonia.

Mielenkiintoista ja järkeenkäypää. Luolanaiset ovat varmaan keränneet luonnosta kaiken, mitä nykyaikana haalitaan saldorajat nitisten. En ole koskaan ajatellut, että oma syklini olisi tuollainen. Ehkäpä tunneihmiset ovat herkemmin hormonien vietävissä. Erään tutkimuksen mukaan kierron loppuvaiheen heräteostoskäyttäytyminen koski 153 naista kaikista 443 tutkitusta.

Herää kysymys, miten hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa tähän kaikkeen. Kaikista hormonivalmisteista löytyy keltarauhashormonia, jonka pitoisuus on luonnollisesti suurimmillaan ovulaation jälkeen. Voisiko sistustuskärpäsen pistos johtua puhtaasti ehkäisymenetelmästä? Ehkäisyhuuruissa etsitään verhokappoja, salaattikulhoja ja nopeaa ruokaa - löytyikö juuri syy IKEAn suurmenestykselle?

2 kommenttia:

  1. Kuukautiskierron vaikutusta en oo hokannu edes ajatella shoppailun kannalta.. Hormonaalinen ehkäisy..Eräs gynekologi sanoi: hormonaalinen ehkäisy voi tehdä naiselle IHAN MITÄ TAHANSA. Eikä se valitettavasti ollut vitsi.

    Mulla vaikuttaa yövuorot. Yövuoroväsyn kourissa mua ei sais päästää kauppaan ollenkaan. En tajua mitään, ja arvostelukyky katoaa.

    VastaaPoista
  2. Itsekin teen yövuoroja, mutta vielä en ole nähnyt tuollaisia vaikutuksia. Täytyykin kiinnittää mielitekoihin enemmän huomiota. Ollaan me naiset niin hormonien vietävissä! :D

    VastaaPoista